Schrijven voor A.I., SEO en GEO

Zeg in plaats van 'GEO' gewoon: laten we onze website A.I.-proof maken. Dan weten je collega's meteen wat je bedoelt.

“Copywriter Martin, hoe schrijf je voor A.I., SEO en GEO?”

Schrijven is wat ik het liefste doe, en dus óók voor en met A.I., en voor SEO en GEO. Ik koppel mijn creativiteit en ervaring aan de denk- en redeneerkracht van A.I. Laten we eerst de terminologie afstemmen:

A.I.

Denk aan ChatGPT, Claude, Google Gemini, ofwel al die A.I.-systemen waarmee je teksten kunt genereren.

SEO

Search Engine Optimization is het verbeteren van je positie in de zoekmachines.

GEO

Generative Engine Optimization is het optimaliseren van je content zodat deze goed en snel wordt opgepakt door A.I.-modellen. Zodat het verhaal van jouw merk goed wordt weergegeven.

"Copywriter Martin: waar staan we nu dan met A.I. en copywriting?"

SEO blijft bestaan, GEO komt erbij. Vanaf dit punt wordt het minder eenvoudig. De woordkeus helpt ook niet want GEO past mooi naast SEO maar is weer nietszeggend. Het gaat erom je website "A.I.-proof" te maken. Dus als je zegt "laten we onze website A.I.-proof maken", weten je collega's meteen wat je eigenlijk bedoelt.

De korte versie is: er gaat voorlopig eerst heel veel water onder de brug door. In die fase zitten we nu. Het is voorbarig om etiketten te plakken. Een zo’n etiket is: “Straks zoekt iedereen in ChatGPT, CoPilot enzovoort.”

Zo simpel is het niet. Ga je shoppen en zoek je een leuke zwembroek, dan is A.I. niet zo’n logische keus, want je wilt een link naar een mooie of goedkope zwembroek die morgen geleverd kan worden. Je wilt dan geen poespas of uitleg over wat een zwembroek is. Logisch dus dat A.I. inmiddels al deels is geïntegreerd met Googles zoekmachines.

We laten het voorlopig maar even allemaal gebeuren voor we conclusies trekken. Wel is het slim om GEO alvast in copywriting te betrekken en commerciële teksten ook langs die meetlat te leggen of er op zijn minst mee te experimenteren.

“Wat betekent GEO voor copywriting?”

A.I.-modellen zijn getraind op natuurlijke taal. Content die is geschreven in een gespreksstijl, die concrete vragen beantwoordt en die gemakkelijk leesbaar is, wordt beter opgepakt. Dat betekent dat je bodycopy (de blokjes tekst onder de koppen op je website) weliswaar moet blijven voldoen aan de eisen van SEO, maar tevens nieuwe extra’s zal moeten gaan bieden om de A.I.-modellen het nodige voedsel te bieden. Er is een waslijst met zogenaamde hoofdzaken, maar een kort lijstje is duidelijk genoeg. Komt ie.

Checklist 'Je website A.I.-proof maken'

✓ Zorgen dat je content relevant is voor specifieke vragen en onderwerpen, en dat de context helder is.

✓ Zorg voor ‘gestructureerde data’, oeen soort code die je aan je website toevoegt om zoekmachines (en nu dus ook A.I.-modellen) te helpen de inhoud van je pagina's beter te begrijpen. Denk eraan als het labelen van informatie op je website, zodat het voor machines onmiddellijk duidelijk is waar een stukje tekst over gaat. Hogere wiskunde, wel belangrijk.

✓ A.I houdt van en begrijpt vooral natuurlijke taal en conversationele toon.

✓ Waar SEO soms compacte content prefereert, kunnen A.I.-systemen juist goed overweg met langere, gedetailleerde teksten die diepgaande antwoorden bieden.

✓ Actuele content: A.I.-modellen hebben een voorkeur voor recente en actuele informatie.

✓ Aanpassing aan nieuw zoekgedrag: Omdat steeds meer mensen direct antwoorden krijgen via A.I.-tools (zonder door te klikken naar websites), moet de focus verschuiven naar het direct beantwoorden van vragen in je content en het optimaliseren voor deze directe antwoorden.

Je teksten A.I.-proof? Keep calm en vraag de copywriter

Keep calm. Vergeet niet: alles wat je hebt opgebouwd aan SEO blijft gewoon nuttig en noodzakelijk. Pak een pagina van je website (of voeg een nieuwe toe) en start eens met het opbouwen aan de hand van de belangrijkste GEO-regels. Ik kan dat ook voor je doen, sterker nog: ik doe het met genoegen.

Ironisch is natuurlijk wel dat er langere teksten geschreven moeten worden terwijl mensen al decennia minder lezen en vooral kortere teksten. Leuk werk voor de copywriter! Met de kanttekening dat die langere teksten niet door mensen worden gelezen, maar door machines.

Wie had dat kunnen denken. (Nu niet “Ik!” zeggen, dat is weer zo flauw.)