Goede copywriters zijn maar in één ding gespecialiseerd: de kunst van het overtuigen

Veel copywriters/tekstschrijvers zijn gespecialiseerd. De een in de farmacie, de ander in finance, de volgende in techniek of onderwijs, etc. Er wordt vaak gedacht dat je voor reclameteksten in zo’n afgebakend terrein een gespecialiseerde copywriter nodig hebt. Een gevaarlijke opvatting. Eén blik op de reclamepraktijk leert dat de beste copywriters zo’n specialisatie niet hebben. Ik daag je uit te gaan kijken bij de succesvolste copywriters uit de historie — een Bill Bernbach, maar ook puur direct respons gedreven goeroes als David Ogilvy en Herschell Gordon Lewis — en je ziet één onverbiddelijke overeenkomst: ze zijn niet gespecialiseerd.

Daar moet een reden voor zijn. Waarom blijven succesvolle copywriters in de breedte schrijven en concentreren ze zich niet op één onderwerp? Het antwoord ligt besloten in de vraag: als je je beperkt tot één onderwerp, ga je daar automatisch op focussen, er in denken en jawel blinde vlekken ontwikkelen.

Is dat dan niet nodig voor een goede reclametekst? Tot op zekere hoogte wel. Je kunt alleen voor doorgewinterde beleggers schrijven als je weet hoe beleggen werkt. Maar het vak van copywriter is daarmee nog niet het vak van de details en het interne jargon beheersen (wel begrijpen). Het vak van copywriter is het vak van het overtuigen. Effectieve schrijvers kunnen over elk onderwerp schrijven omdat het uiteindelijk gaat om het overtuigen van de lezer, luisteraar of kijker. Hij zuigt de informatie op en gebruikt wat hij nodig heeft. Hij heeft niet de blinde vlek van mensen die lang in een bepaalde beroepsgroep verkeren en denkt niet in jargon. Waardoor vanuit de klant wordt gedacht en niet vanuit de interne informatie. Honderd procent focus op het vak is voor een chirurg van levensbelang, maar voor een copywriter en klant kan het dodelijk zijn.

Met niet-gespecialiseerde copywriters zal je betere resultaten behalen.

Share

Tags: , ,

Leave a Reply